Marc Sylla
Het werk van Marc Sylla is interdisciplinair, met zijn wortels in Guinee en een Nederlandse opvoeding laat hij een wisselwerking tussen deze twee werelden zien. Tribalistische doodshoofden, botten en maskers smelten samen met copyright, fashion en graffiti. Oorspronkelijk is Sylla een schilder, maar het kader van het canvas heeft zich uitgebreid tot kleding, maskers sokkels en sculpturen.
“Wat ik heel erg merk, ook aan mezelf, is de ongemakkelijkheid waarmee je tijdens het coronavirus rondloopt op publieke plekken. Er heerst een soort spanning, maar tegelijkertijd gaat het leven gewoon door. De ene keer moet je heel erg opletten en is iemand bijna tegen je aan het schreeuwen dat je anderhalve meter afstand moet houden, de andere keer loopt iemand bijna tegen je aan en denk je bij jezelf ‘’nou, die houdt ook geen rekening’’, dit gevoel wil ik tastbaar maken in mijn werk tijdens mijn residentie.”
Ter afsluiting van zijn residentie nodigde Marc Sylla het duo VxF voor een langverwachte samenwerking: het maken van een film. Zaterdag 31 oktober kreeg WIEBERT_residentie een nieuwe functie als locatie van een filmset.
Met het werk wat Sylla tijdens zijn residentie heeft gemaakt en met eerder werk, werd er een kleine expo gecreëerd. Door middel van tape waren er allemaal restricties op de vloer, om de kunstwerken heen. In de film bezoekt Sylla zijn eigen expositie en speelt hij met deze restricties.
Met de film wil Sylla het gevoel nabootsen dat hij krijgt door de corona maatregelen. Hoe mensen in zijn ogen daar mee om gaan en hoe simpele dingen zoals boodschappen doen opeens lastiger worden. En specifiek voor kunst: ‘Wat moet je doen als je iets wilt bekijken, maar het is te klein en je moet dichterbij komen?’