Een project van Hubert dat jong talent een podium geeft

Van expositie of theatervoorstelling tot multidisciplinaire totaalbeleving: alles is mogelijk

Korte werkperiodes waarbij een kunstingreep wordt gedaan op het terrein van Hubert

Sarah Kerbosch & Guusje de Bruin: performance expositie ‘Dit Is Geen Ondergoed Collectie’

10 september 2021 vond de performance expositie plaats van Sarah Kerbosch en Guusje de Bruin. Met ‘Dit Is Geen Ondergoed Collectie’ toonden zij de bevindingen van hun onderzoek en bevragingen over het thema vrouwelijkheid. Middels een expositie, performances en een lezing door Heike de Wit werden er verschillende visies en uitkomsten uiteengezet.

Wat is vrouwelijkheid, en heeft deze categorie eigenlijk waarde?

Met een open blik onderzochten ontwerpers en kunstenaars Guusje en Sarah vrouwelijkheid en de verschillende invullingen die dit begrip kan hebben.

Te midden van een decor opgebouwd uit objecten, animaties, sound design en andere delen van het proces van het project ‘Dit Is Geen Ondergoed Collectie’ voerden Guusje en Sarah sets van bewegingen uit. Dit gebeurde in en rondom elementen gemaakt van verschillende materialen, met als grootste object de ‘kinesfeer’: een tent-achtige sculptuur die verandert van vorm door interactie met bewegende lichamen. Het publiek kon door het decor lopen, alles van dichtbij bekijken, zelf dingen ontdekken en verrast worden door bewegingen en vormen die gecreëerd worden tijdens de performance, waardoor je werd ondergedompeld in de eclectische wereld van ‘Dit Is Geen Ondergoed Collectie’.

Masterstudent Gender Studies Heike de Wit gaf aanvullend een lezing over vrouwelijkheid, waarin zij bevroeg wat vrouwelijkheid is en kan zijn. Dit gaf een extra dimensie aan de expositie en performances.

De bewegingen zijn ontwikkeld in samenwerking met het performance collectief Merle | Mischke | Klee, het sounddesign is gemaakt door Muriel Louveau en Hubert Heutinck van de Arnhemse studio Supermassive heeft voor de animaties gezorgd.

Foto’s: Juliette Klaasse